zondag 1 april 2012

[film] Apollo 18 | Timur Bekmambetov



Volgens de makers van de film zijn de beelden authentiek. Bij de Blair Witch Project is dat ooit waanzinnig gelukt, maar bij deze film komt het allemaal minder geloofwaardiger over.

Maakt dat de film minder goed? Nee. De film is geweldig. Een gedroomde setting, de maan, en een heel spannend, beklemmend verhaal. Dat het niet goed gaat aflopen is vrij snel duidelijk, maar hóé het afloopt is tot het einde giswerk.
Daarnaast zijn de special effects meesterlijk. Maar dat kan je wel aan Bekmambetov overlaten. Hij heeft onder andere ook visuele spektakels als Night Watch, Day Watch en 9 op zijn naam staan. De beelden, het ruimteschip, de lunarover en het landschap van de maan zelf lijken levensecht. 
Het verhaal gaat over de laatste (geheime) vlucht van de bemande Apollo vluchten (die ook de eerste mens op de maan gebracht hebben). De astronauten denken dat het een routinevlucht is, en worden gedropt aan de donkere kant van de maan. Als ze ontdekken dat de russen er al eerder geweest blijken te zijn (vanwege een verlaten lander en een dode kosmonaut [=Russische astronaut]), beseffen ze dat ze voorgelogen zijn door NASA. NASA wil namelijk weten wat er is aan de donkere kant en de astronauten worden als lokaas gebruikt. En er blijkt ook 'iets' te zijn.

De film is opeens afgelopen, want ja, 'de beelden waren op'. Het laat je achter met een wat 'what the hell?'-gevoel. Pas later besef je dat het een perfect eind is. Abrupt en met vragen achterlatend. Topfilm!

**** [4/5]



Geen opmerkingen:

Een reactie posten